Datum objave: 30. 07. 2009.

Na nedavnoj konferenciji Društva za Alzheimerovu bolest u Beču iznesena su nova saznanja o prevenciji te bolesti, a najviše pozornosti zaokupila je vijest o preventivnom djelovanju redovite konzumacije alkoholnih pića.

Kroz studiju provedenu na više od 3000 pojedinaca u dobi od 75 godina i starijih, iskristaliziralo se kako su pojedinci koji su redovito konzumirali umjerene količine alkohola (8-14 pića tjedno) bili za 40% više zaštićeni od razvoja Alzheimerove bolesti i ostalih demencija od pojedinaca koji nisu konzumirali alkohol! To se odnosilo na zdrave pojedince, odnosno one koji u danom trenutku nisu imali nikakav kognitivni poremećaj.

Konzumacija alkohola, naime, na pojedince kod kojih je već prisutan neki kognitivni poremećaj ili početna demencija, može ima suprotni učinak, odnosno dodatno pogoršati postojeće stanje (dvostruko veći rizik od progresije simptoma).Stoga, ukoliko su ostali organski sustavi zdravi i funkcioniraju normalnim kapacitetom, redovita umjerena konzumacija alkohola zdravim pojedincima ne treba biti zabranjena.

Izvor: Reuters, Alzheimer's Association 2009 Internationa Conference on Alzheimer's Disease

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alkohol,

Komentari