Vitaminoteka

Datum objave: 03. 01. 2013.

Znanstvenici sa Floride razvili su novi sintetski spoj koji ima sposobnost umanjivanja simptoma ozbiljne metaboličke bolesti poznate kao masna jetra (steatoza). Riječ je o bolesti prilikom koje dolazi do abnormalnog nakupljanja masti u jetri .

Spoj poznat kao SR9238 je prvi koji uspješno sprječava proizvodnju lipida u jetri te na taj način smanjuje pojavu upale te nakupljanja masti u pokusnih životinja koje su bolovale od masne jetre. Novi spoj zaslužan je i za snižavanje razine ukupnog kolesterola, no način djelovanja samog spoja nije u potpunosti razjašnjen.

Znanstvenici su dizajnirali spoj SR9238 na način da se brzo metabolizira u jetri čime se minimizira njegov ulazak u krvotok te smanjuju eventualne nuspojave.

Tijekom istraživanja provedenim na miševima, znanstvenici su uočili da su nakon tretmana od mjesec dana sa SR9238, geni za proizvodnju masti bili potisnuti, došlo je do proizvodnje čak 90% manje masti u jetri, smanjeno je prisustvo enzima odgovornog za proizvodnju kolesterola za 80% te nije bilo oštećenja jetre što daje nadu da bi se ovaj spoj u budućnosti mogao koristiti i za liječenje pacijenta sa masnom jetru uzrokovanom prekomjernim unosom alkohola.

Izvor: ACS Chemical Biology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alkohol, Jetra i žuč,

Komentari