Nova studija španjolskih istraživača ukazuje da je prekomjeran unos alkohola povezan s lošijom kvalitetom prehrane.
U mediteranskim zemljama čest je običaj konzumiranja alkohola uz obrok, posebice uz ručak i večeru, a time se smanjuje unos zdravijih namirnica, kao što su povrće i voće, te povećava unos namirnica životinjskog podrijetla.
U razdoblju od 5 godina, telefonski je anketirano 12 037 odraslih osoba. Prekomjeran unos alkohola za muškarce je bio više od 80g na dan, za žene 60 g/dan, dok je umjeren unos bio 40g/dan za muškarce i 24g/dan za žene. Rezultati su pokazali da neumjeran unos alkohola, neovisno da li je riječ o svakodnevnom ili povremenom, dovodi do lošije kvalitete prehrane, a to se posebno odnosi na žestoka pića.
Konzumenti alkohola često biraju hranu bogatu kalorijama i trans masnim kiselinama, čime je štetan utjecaj na jetru povećan, a indirektno dolazi do težih kroničnih bolesti primjerice pretilosti, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti ili karcinoma.
Izvor: : Alcoholism: Clinical & Experimental Research