Časopis JAMA Pediatrics donosi nam podatke studije koja upozorava na novi način potencijalne prevencije alergija na orašaste plodove u djece. Naime, tijekom 13 godina utrostručena je stopa alergija na kikiriki kao i na ostale orašaste plodove u djece.
Studija je pratila prehranu značajnog broja trudnica tijekom trudnoće i utjecaj njihovih prehrambenih navika na buduće potomke. Zdravlje potomaka praćeno je tijekom i po završetku trudnoće. Brojke su pokazale kako trudnice koje nemaju ustanovljenu alergiju na orašaste plodove, a tijekom trudnoće su konzumirale redovito kikiriki (5 ili više puta tjedno), imaju potomke s najmanjim stopama alergija na kikiriki i na ostale orašaste plodove. Rezultati su objašnjeni činjenicom da rano izlaganje alergenima može prevenirati razvoj alergije u budućnosti.
Poruka koju su autori htjeli poslati trudnicama diljem svijeta je važnost svakodnevne raznovrsne i uravnotežene prehrane bez neopravdanih restirikcija pri odabiru namirnica. Iako je rano zaključiti da konzumacijom kikirikija u trudnoći stvaramo potomka bez sklonosti alergijama, sigurno možemo tvrditi da nema potrebe unaprijed isključivati tako vrijedne namirnice iz prehrane ukoliko nema dokaza za time.