Datum objave: 13. 08. 2013.

Najnovije istraživanje istaknulo je kako je važno koliko puta određenu namirnicu prožvačemo, a ne kolika je veličina odgriženog komada.

Ispitanici su žvakali bademe 10, 25 te 40 puta te im je izmjeren gubitak masti te energije putem fecesa. Rezultati su pokazali da što je hrana manje puta prožvakana to je u većem obliku izbačena putem fecesa. U suprotnom je hrana bolje apsorbirana u organizmu.

Prilikom procjene namirnice koja bi bila optimalna kao izvor proteina i energije, autori studije složili su se da je to cijeli badem. Autori studije su također istaknuli su kako postoje različiti parametri koji mogu utjecati na dostupnost energije iz pojedine namirnice te da su iz navedenih razloga potrebna daljnja istraživanja o probavljivosti te dostupnosti energije iz pojedinih namirnica.

Izvor: Institute of Food Technologists

Pošalji prijatelju na email

Komentari