Datum objave: 18. 08. 2011.

Žvakanje žvakaće gume može smanjiti žudnju za slatkim i slanim grickalicama, i na taj način pomoći kontroli apetita i gubitku kilograma, tvrde stručnjaci s University of Leeds.

Studija u kojoj je sudjelovalo 60 zdravih ispitanika (od čega 53 žene) koji inače umjereno konzumiraju žvakaće gume i grickalice je testirala hipotezu da žvakaće gume smanjuju subjektivni osjećaj gladi i konzumiranje grickalica. Ispitanici koji su žvakali gume za žvakanje 3 puta po 20 minuta u prijepodnevnim satima, za ručak su pojeli 67 kalorija manje. Isto tako, žvakajući žvakaće gume prije i poslije jela, sagorjeli su 5 posto više energije. Ispitanici kojima su tijekom pauze ponuđene razne slatke i slane grickalice su smanjili konzumaciju grickalica za 10% ukoliko su žvakali žvakaće gume barem 15 minuta.

Znanstvenici vjeruju da su živci u mišićima čeljusti stimulirani funkcijom žvakanja, te šalju signale centru za apetit u mozgu koji je povezan s osjetom sitosti što za posljedicu ima manji unos hrane.

U ovoj studiji su sudjelovali i stučnjaci s Wrigley Science Institute-a koji smatraju da bi gume za žvakanje bez šećera mogle biti koristan dio programa mršavljenja kod nekih osoba. Problematika koja se javlja je pitanje objektivnosti, s obzirom da je Wrigley globalni proizvođač žvakaćih guma.

Izvor: Appetite

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari