Datum objave: 05. 12. 2011.

Poznato je kako je za ozbiljan gubitak kilograma potrebno promijeniti prehrambene navike i redovito se baviti tjelesnom aktivnošću. No, znanstvenici i dalje neumorno tragaju za čarobnom pilulom koja bi sama riješila problem debljine u svijetu.

Na pragu otkrića takve čarobne pilule, odnosno u ovom slučaju žvakaće gume, su američki znanstvenici koji su svoje istraživanje objavili u časopisu Journal of Medicinal Chemistry. Oni su otkrili način na koji bi hormon koji regulira apetit, unešen oralno, mogao biti iskorišten u organizmu. Naime, PYY je hormon kojeg proizvodi naše tijelo nakon unosa hrane ili tjelovježbe i on ima ulogu suprimirati apetit.

Što više kalorija konzumiramo, to organizam otpusti više hormona PYY u krvotok. Ranija istraživanja su pokazala kako pretile osobe imaju sniženu razinu tog hormona u krvi, stoga se taj hormon istražuje kao potencijalno sredstvo za mršavljenje. Problem je u tome što kada se PYY unese oralnim putem, on biva uništen u probavnom sustavu.

Američki su znanstvenici otkrili da ukoliko se PYY „zamaskira“ vitaminom B12, odnosno uđe u organizam u spoju s vitaminom B12, uspijeva preživjeti rigorozne uvjete u probavnom sustavu i apsorbirati se.

Ovo je bila prva faza istraživanja, a sada nastupa druga u kojoj će se takav spoj probati ugraditi u žvakaću gumu koja bi potiskivala želju za hranom, kao što to čine žvakaće s nikotinom protiv pušenja, istaknuli su znanstvenici sa Sveučilišta Syracuse u New Yorku.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari