Datum objave: 14. 06. 2010.

Dostupno je malo podataka o pojedinim komponentama prehrane djece koje istovremeno dovode do niskog prirasta tjelesne masti, a visokog prirasta koštane mase u ranoj životnoj dobi.

Cilj studije, čiji su rezultati objavljeni ovih dana u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, bio je utvrditi režim prehrane u dječjoj dobi povezan s tjelesnim udjelom masnog tkiva i koštanom masom. Studija je provedena na 325 djece u dobi od 3.8 do 7.8 godina, a trajala je 4 godine. Tijekom tumačenja rezultata, u obzir su uzeti i dodatni čimbenici koji utječu na udio masnog tkiva i koštanu masu, uključujući rasu, spol, visinu, težinu, energetski unos, unos kalcija, fizičku aktivnost, itd. Krajnji rezultati pokazuju da djeca koja jedu povrće intenzivno zelene i žute boje, uz ograničeni unos pržene hrane, postižu zdraviji prirast masnog tkiva i koštane mase u ranoj dobi, za razliku od djece koja imaju drugačije prehrambene navike. Smatra se da je učinak zelenog i žutog povrća na povećanje prirasta koštane mase povezan s visokim sadržajem alkalizirajućih minerala, kao što je npr. kalij, s kojima je to povrće bogato.

Ova studija potiče i na daljnja istraživanja o važnosti zdravih prehrambenih navika u najranijoj dobi kako bi se osigurala zdravija odrasla dob i starost.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: djeca, povrće,

Komentari