Ružica Vukadin

Datum objave: 21. 04. 2022.

Prema novom istraživanju, žudnja za hranom koja se često javlja za vrijeme trudnoće može dovesti do negativnih posljedica na zdravlje djeteta.

Tijekom trudnoće tijelo majke prolazi kroz niz fizioloških promjena koje stvaraju povoljne uvjete za rast i razvoj embrija. Međutim, tijekom trudnoće javlja se i žudnja prema određenoj hrani zbog koje trudnice često unose visoko kaloričnu hranu, što u konačnici može negativno utjecati na zdravlje djeteta. Jedan od živčanih prijenosnika koji je ključan za takvo ponašanje je dopamin. Stoga je cilj ovog istraživanja bio ispitati razine dopamina i aktivnost njegovog receptora te njihov utjecaj na mozak.

Prema rezultatima istraživanja, tijekom trudnoće u mozgu ženki miševa dolazi do promjena u funkcionalnim vezama neuronskih krugova. Štoviše, baš kao i trudnice, ženke miševa su osjetljivije na slatku hranu i razvijaju preferenciju prema visokokaloričnoj hrani. Dakle, trudnoća izaziva potpunu reorganizaciju neuronskih krugova.

Odnosno, promjene razine dopamina u živčanim stanicama odgovorne su za žudnju za hranom koja se javlja tijekom trudnoće, a ukoliko je ona trajna, utoliko ima negativne posljedice na potomstvo jer utječe na metabolizam i razvoj živčanih mehanizama koji reguliraju unos hrane, što dovodi do pojave debljanja, tjeskobe i poremećaja prehrane.

Prema riječima autora studije: „Ovi rezultati su šokantni, jer su mnoge studije usmjerene na analizu kako trajne navike majke poput pretilosti, pothranjenosti ili kroničnog stresa, utječu na zdravlje djeteta. Dok je ova studija pokazala kako kratka, ali ponavljajuća ponašanja, poput žudnje, su dovoljna za povećanje psihološkog i metaboličkog oštećenja potomstva.“

Zaključci studije mogli bi pridonijeti poboljšanju prehrambenih smjernica za trudnice kojima bi se osigurala pravilna prehrana tijekom trudnoće i spriječio razvoj bolesti.

Izvor: Nature Metabolism

Pošalji prijatelju na email

Komentari