Maja Biličić

Datum objave: 05. 10. 2018.

Novim istraživanjem utvrđeno je da konzumacija zrikavaca može potaknuti proliferaciju dobrih bakterija u crijevima i smanjiti upale u tijelu.

U svrhu istraživanja 20 zdravih muškaraca i žena dobi 18 do 48 godina dva je tjedna konzumiralo kontrolni doručak ili doručak s 25 g zrikavaca u prahu u obliku muffina ili napitka. Svaki se ispitanik zatim dva tjedna hranio uobičajenom prehranom. Nakon toga su ispitanici iz prve kontrolne grupe dva tjedna konzumirali doručak sa zrikavcima i obrnuto. Na taj je način svaki ispitanik bio vlastita kontrola.

Prije samog ispitivanja znanstvenici su ispitanicima uzeli uzorke krvi i stolice te su ih te su im postavili pitanja vezana za njihovu probavu. Isto su ponovili dva tjedna nakon početka ispitivanja i na samom kraju ispitivanja.

Uzorke krvi analizirali su zbog razine glukoze u krvi, enzima ključnih za funkciju jetre te zbog razine proteina vezanih za upale. Uzorci stolice analizirani su zbog cjelokupnog sastava mikrobiote prisutne u uzorku stolice, njenih nusprodukata te zbog upalnih spojeva vezanih za probavnih sustav.

Ispitanici nisu osjetili nikakve gastrointestinalne promjene ili nuspojave, a znanstvenici nisu naišli na promjene u sastavu mikrobiote niti na znakove upala u crijevima.

Međutim, uočili su povećanje u razini enzima bitnog za zdravlje crijeva te smanjenje razine upalnog proteina TNF-alfa u krvi, često uočenog u slučajevima depresije i karcinoma. Uočen je i porast u broju dobrih bakterija poput Bifidobacterium animalis koja poboljšava funkciju gastrointestinalnog trakta.

U svakom su slučaju potrebna nova i veća istraživanja pomoću kojih će se utvrditi točne komponente zrikavaca koje su zaslužne za zdravlje crijeva.

Izvor: Scientific Reports

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mikrobiota, zrikavci,

Komentari