Vitaminoteka

Datum objave: 15. 01. 2010.

Iako su o toj žitarici podijeljena mišljenja te se – zbog moguće kontaminacije glutenom u procesu prerade – zob vrlo često izbjegava u prehrani oboljelih od celijakije, dvije nove skandinavske studije bacaju na nju sasvim drukčije svjetlo, ističući benefite upravo u spomenutoj skupini pacijenata.

Nedavno finsko istraživanje ističe kako svakodnevno dodavanje 100 grama zobi bezglutenskoj prehrani značajno povećava unos prijeko potrebnih nutrijenata koji su često deficitarni u pacijenata oboljelih od celijakije. To su vitamin B1 (tiamin), cink i magnezij.

Norveška pak studija, sa Sveučilišta u Oslu, govori kako je 50 grama zobi dnevno (u bezglutenskoj dijeti) značajno povisilo unos vlakana te razinu serumskog bilirubina. Uočeno je, naime, kako lagano povišena razina bilirubina ima antioksidativni učinak na krvne žile - sprječava nakupljanje aterosklerotskih plakova i zadebljanje arterijskih stijenki.

Izvor: European Journal of Clinical Nutrition, Vol 64, January 2010

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: celijakija,

Komentari