Zobena kaša smanjuje pretilost kod djece

Datum objave: 01. 01. 2005.

Istraživanje provedeno u Oxfordu, a objavljeno u časopisu US Journal Pediatrics, naglašava važnost konzumiranja namirnica niskog glikemičkog indeksa za doručak sa ciljem smanjenja učestalosti pretilosti djece. Naime doručak sa niskim glikemičkim indeksom (GI), poput mekinja, zobene kaše ili müesli-ja puno je bolji od zaslađenih žitarica ili bijelog kruha, jer djecu dulje čini sitom i ne tjera ih na unos viška kalorija putem raznih visokokaloričnih proizvoda.
U istraživanju je sudjelovalo 37-mero djece, podjeljene u tri grupe, starosti 9-12 godina sa ciljem da se utvrdi kako različita hrana za doručak utječe na pojavu gladi tokom dana te na količinu hrane uzete za ručak. Prva grupa imala je doručak sa niskim GI ( 55), koji se sastojao od müesli-ja, zobene kaše, mekinja, soje ili kruha od lanenog zrna. Druga grupa imala je također doručak sa niskim GI ( 55), ali sa dodatkom šećera, dok je treća grupa imala doručak sa visokim GI (75-100), koji je uključivao bijeli kruh, cornflakes ili žitarice sa okusom čokolade.
Rezultati su pokazali da doručak od zobene kaše sa niskim GI čini djecu manje gladnom između dva obroka te je kod njih unos hrane za ručak manji u odnosu na preostale dvije skupine.
Prema tome doručak sa niskim GI, baziran na cjelovitim žitaricama, predstavlja najbolji izvor potrebne energije za svako dijete, a ujedno smanjuje mogućnost od pojave pretilosti.

Pošalji prijatelju na email

Komentari