Datum objave: 08. 09. 2015.

Američko istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American College of Nutrition otkrilo je kako mudar odabir proizvoda od žitarica za doručak može utjecati na količinu hrane pojedene za ručak. Naime, pokazalo se kako jedno serviranje zobene kaše uspješnije kontrolira apetit od žitnih pahuljica na bazi zobi unatoč tome su oba serviranja imala istu energetsku vrijednost.

U randomiziranoj, kontroliranoj crossover studiji sudjelovalo je 47 ispitanika koji su za doručak jeli ili zobenu kašu s obranim mlijekom ili žitne pahuljice od zobi s obranim mlijekom. Oba doručka su imala podjednaku kalorijsku vrijednost (363 kcal). Ispitanicima je zatim u vrijeme ručka posluženo jelo po vlastitom izboru- puretina, šunka, pečena govedina ili sendviči s povrtnim namazom, piće s ili bez kalorijske vrijednosti te čips od krumpira i keksi. Obroci su sadržavali između 2,600 i 2,800 kalorija, a sudionicima je rečeno da jedu „do osjećaja zadovoljstva“.

Rezultati su pokazali kako je ukupni kalorijski unos te unos proteina i masti bio značajno niži u ispitanika koji su prethodno jeli zobenu kašu u odnosu na skupinu koja je za doručak jela žitne pahuljice na bazi zobi odnosno pokazalo se kako zobena kaša statistički značajno povećava osjećaj sitosti, umanjuje potrebu za unosom hrane te čak može smanjiti unos kalorija za vrijeme ručka.

Znanstvenici pretpostavljaju kako je za razliku u sitosti i unosu hrane zaslužan proces obrade žitarica pri proizvodnji žitnih pahuljica koji može dovesti do promjene u vlaknima i na taj način umanjiti sposobnost zasićenja. Pritom bi presudan mogao biti utjecaj na beta-glukane, vrstu vlakana prisutnih u zobi koja zahvaljujući velikoj sposobnosti vezanja vode doprinose stvaranju osjećaja sitosti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari