Znate li što je pika?

Datum objave: 01. 01. 2005.

Pika je poremećaj prehrane koje se manifestira konzumiranjem ne-nutritivnih tvari u trajanju od mjesec dana ili dulje. Osobe koje imaju ovaj poremećaj jedu nejestive tvari poput boje, plastelina, prašine, leda ili sredstva za štirkanje rublja.. Pika se uglavnom javlja kod male djece, trudnica i bolesnika na hemodijalizi, a može se javiti i kod zdravih odraslih ljudi.

Riječ pica lat. (čita se pika) znači svraka. Ovaj je poremećaj vjerojatno dobio ime po svraki jer ova ptica pojede sve do čega dođe.
Osobe koje imaju poremećaj zvan pika najčešće konzumiraju sljedeće predmete: prašinu, kredu, zemlju, glinu, plastelin, štirku, prašak za pecivo, zrnje kave, pepeo od cigareta, izgorene glave šibica, feces, led, ljepilo, kosu, gumbe, papir, pijesak, pastu za zube, sapun.
Iako je konzumacija nekih od navedenih predmeta bezopasna, pika se smatra ozbiljnim poremećajem prehrane koji ponekad može rezultirati zdravstvanim poremećajima poput trovanja olovom ili anemijom zbog nedostatka željeza.
Koji je uzrok ovog poremećaja?

Točan uzrok pike nije poznat, međutim postoje određeni poremećaji i stanja koji se mogu povezati s pojavom ovog poremećaja;

  • Nutritivni deficiti, poput nedostatka cinka ili željeza mogu biti «okidači» za pojavu pike. Pritom je važno napomenuti da nenutritivni predmeti uglavnom ne osiguravaju minerale koji nedostaju u tijelu čovjeka

  • Dijete za mršavljenje – osobe koje često drže dijetu ponekad pokušavaju zatomiti glad konzumacijom nenutritivnih predmeta kako bi dobili osjećaj sitosti

  • Pothranjenost, posebice u siromašnim područjima, gdje osobe s pikom najčešće jedu zemlju ili glinu

  • Kulturalni čimbenici – u obiteljima, religijama ili skupinama gdje je konzumacija ne-nutritivnih predmeta naučena

  • Zanemarivanje djece od strane roditelja – pika se češće javlja u siromašnim obiteljima

  • Mentalna retardacija, autizam ili drugi poremećaji

  • Psihičke bolesti poput opsesivno-kompulzivnog poremećaja ili šizofrenije

  • Trudnoća
  • Postoji cijeli niz teorija koje se vežu uz pojavu i uzroke pike. «Nutritivna teorija» propagira hipotezu da određeni nutritivni deficiti, poput nedostatka željeza, uvjetuju pojavu ovog poremećaja. Izvjesni dokazi povrđuju ovu hipotezu. Primjerice, kod trudnica kojima je dijagnosticiran nedostatak željeza uočena je veća učestalost pike. Nakon što im je propisana terapija anemije, prestale su jesti i žuditi za predmetima koji nisu hrana. Ipak, ne rješavaju se svi ove čudne navike nakon što se korigiraju nutritivni nedostaci, tako da se ne zna jesu li zapravo nutritivni nedostaci uzrok ili posljedica pike.

    Također, postoje ljudi s pikom koji nemaju nikakvih nutritivnih nedostataka.
    Postoji objašnjenje i da je pika dio kulturnih i tradicijskih običaja pojedinih religijskih rituala, narodne medicine i magičnih vjerovanja. Ljudi u pojedinim kulturama smatraju da će im konzumacija prašine ili zemlje pomoći da utjelove magične duhove.
    Unatoč širokom spektru teorija, točan uzrok pike nije poznat. Liječnik mora liječiti svaki slučaj zasebno kako bi shvatio što uzrokuje poremećaj kod pojedinca.
    Utjecaj na zdravlje

    Pojedini predmeti, poput boje, mogu sadržavati olovo ili druge toksične tvari, pa konzumacija ovih tvari može uzrokovati trovanje. Konzumacija ne-nutritivnih predmeta može uzrokovati i smanjen unos namirnica poželjnih za organizam i time narušiti izbalansiranost prehrane.
    Konzumacija predmeta koje ne možemo probaviti, poput kamenja, može uzrokovati konstipaciju ili začep te oštećenja probavnog sustava.
    Bakterije i paraziti iz prašine i zemlje mogu uzrokovati ozbiljne infekcije, stoga uvijek treba imati na oku malu djecu koja su sklona konzumaciji raznih nejestivih predmeta.
    Pika kod bolesnika na hemodijalizi

    Istraživanje provedeno na bolesnicima na hemodijalizi uključilo je 138 ispitanika., a pokazalo je da pika nema nepoželjnih posljedica na metaboličke i hematološke čimbenike u ovih pacijenata. Međutim, ovakvo ponašanje bi trebalo spriječiti zbog mogućeg unosa nepoznatih tvari i komplikacija povezanih s probavom. Primjerice, trinaest ispitanika je priznalo da svakodnevno pojedu 240-480 g gline!
    Dr.sc. Darija Vranešić

    Pošalji prijatelju na email

    Komentari