Prehrana bogata flavonoidima, tvarima čiji dobar izvor su voće, povrće, čaj, kava i čokolada, može smanjiti rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, ističu norveški i američki stručnjaci.
Prema rezultatima studije, objavljene u American Journal of Clinical Nutrition, koja je obuhavlila 34489 žena u postmenopauzi, visok unos flavonoida može smanjiti smrtnost usljed kardiovaskularnih bolesti, koronarne bolesti srca te srčanog udara za 10 do 22%.
Žene koje su sudjelovale u studiji (prosječne dobi 62 godine, prosječnog BMI-a 27) ispunjavale su upitnik o prehrambenim navikama koji je uključivao pitanja o unosu 172 različite namirnice. Nakon 16 godina praćenja, istraživači su izvijestili o 7091 slučaju smrti od kojih je 2316 posljedica kombiniranih kardiovaskularnih bolesti, 1329 je posljedica koronarne bolešću srca, a 469 srčanog udara.
Nakon što su u obzir uzeti čimbenici rizika poput godina, unosa energije, pušenja i tjelesne aktivnosti, istraživači su utvrdili da su žene sa najvišim unosom antocijanida (0,2 mg/d) imale 10 % manju stopu smrtnosti u odnosu na žene koje su unosile najmanju količinu antocijanida (0 mg/d), te 12% manji rizik za razvoj koronarne bolesti srca i 9% manji rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti.
Najviši, u odnosu na najniži, unos flavonola (93,7 : 7,6 mg/d) povezan je sa smanjenjem rizika za razvoj koronarne bolesti srca za 22%, a najviši, u odnosu na najniži unos flavona (1,5: 0,1 mg/d), sa 12% manjim rizikom od smrti usljed bolesti srca i krvožilja.
Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition; March 2007, Volume 85, Pages 895-909