Datum objave: 01. 01. 2005.

Milijuni ljudi godišnje obolijevaju i bore se sa smrtonosnim bolestima, primjerice sa različitim oblicima tumora, srčanim i moždanim udarom kao i drugim kardiovaskularnim bolestima..
Ipak, prosječan konzument dnevno jede manje od jednog obroka cjelovitih žitarica – namirnica za koje je dokazano da smanjuju rizik od navedenih bolesti te pomažu u kontroli dijabetesa i održavanju tjelesne mase.
Koliko iznosi jedno serviranje žitarica?

Kruh, riža, tjestenina, pahuljice
1 kriška kruha
1/2 šalice kuhane riže ili tjestenine
1/2 šalice kuhanih pahuljica (žitarica)
28.35 g pahuljica

Američka FDA (Food and Drug Administration) dozvolila je proizvođačima da na proizvode cjelovitih žitarica stave tvrdnje kako ovi proizvodi mogu prevenirati neke srčane bolesti i razvoj nekih oblika raka ukoliko sadržavaju 51 % i više cjelovitih žitarica, imaju 2.3 g prehrambenih vlakana na 50 grama proizvoda, ili 1.7 g na 35 g proizvoda, te ukoliko je proizvod siromašan masnoćama.
Pahuljice, müesli, žitarice, bogat su izvor mnogih esencijalnih vitamina, minerala i fitokemikalija.
Tipične žitarice koje konzumiramo:

  • su siromašne zasićenim masnoćama, ali dobar izvor polinezasićenih masnoća, uključujući omega-3 linoleinsku kiselinu

  • ne sadrže kolesterol

  • su visokovrijedan izvor i topivih i netopivih vlakana

  • izvanredan izvor ugljikohidrata

  • dobar izvor vitamina B-kompleksa

  • dobar izvor mnogih minerala-magnezija, žljeza, bakra, cinka, fosfora

  • dobar izvor antioksidansa, uključujući vitamin E, selen jadnako kao i fitokemikalije uključujući fitoestrogene, fitinsku kiselinu, flavonoide i fitosterole (koji mogu pomoći u redukciji razine kolesterola u krvi)

  • domaćin protektivnim supstancama
  • Žitarice sadrže mnoge različite fitokemikalije koje znanstvenici povezuju sa nekim zdravstvenim blagodatima. Te fitokemikalije uključuju:

  • lignane - fitoestrogeni koji mogu smanjiti rizik od koronarnih srčanih bolesti i mogu zaštititi od bolesti vezanih uz hormone, primjerice raka dojke

  • fitinska kiselina - smanjuje glikemijski indeks hrane, što je vrlo značajno za dijabetičare te pomaže u zaštiti probavnog sustava od različitih bolesti, uključujući karcinom

  • saponini, fitosteroli, tokotrienoli, skvaleni - smanjuju razinu kolesterola u krvi

  • fenolne komponente - imaju antioksidatrivno djelovanje
  • Ostale zaštitne komponente uključuju selen, bakar, cink.
    Zdravstveni aspekti unosa cjelovitih žitarica
    Koronarna bolest srca
    Vlakna žitarica i njihovih proizvoda čini se imaju jači utjecaj na prevenciju srčanih bolesti i bolesti krvnih žila nego vlakna voća i povrća.

    Osobe koje konzumiraju cjelovite žitarice čak su 30 % manje rizične na razvoj različitih srčanih bolesti. Redovito konzumiranje cjelovitih žitarica smanjuje i razinu kolesterola u krvi.
    Dijabetes tipa 2
    Studija provedena na Harvardu pokazala je da samo jedan obrok cjelovitih žitarica dnevno, vodi ka smanjenju rizika od dijabetesa za 34 %. Ovo je vjerojatno rezlultat spore razgradnje cjelovitih žitarica u organizmu.
    Pretilost
    Namirnice bogate prehrambenim vlaknima dobar su izbor svakoga tko želi izgubiti na tjelesnoj masi. Ove namirnice sporije se razgrađuju u organizmu, a rezultat je duži osjećaj sitosti, što je u suprotnosti sa prejedanjem, čestim uzokom pretilosti. Također, ove namirnice nemaju previsoku energetsku vrijednost, ta tako utječu na smanjenje cjelokupnog kalorijskog unosa.
    Zdravlje probavnog sustava
    Namirnice bogate prehrambenim vlaknima povećavaju pokretljivost probavnog trakta, a povećana pokretljivost osigurava dobru okolinu za dobre bakterije, a istovremeno omogućava brže uklanjanje bakterija koje nemaju povoljno djelovanje na zdravlje crijeva. Vlakna također vežu određena toksine, primjerice sekundarne žučne kiseline, i uklanjaju ih ih crijeva.
    Rak
    Cjelovite žitarice mogu reducirati rizik različitiih vrsta raka, primjerica raka kolona, želuca, probavnog sustava, žučnog mjehura, mjehura, bubrega i dojke. Zaštitno djelovanje cjelovitih žitarica najbolje je kada se konzumiraju 3-4 puta tjedno. Jedna norveška studija pokazala je da osobe koje konzumiraju najveće količine cjelovitih žitarica imaju za 21% manju smrtnost od raka i za 23% manju smrtnost od srčanih bolesti, u odnosu na osobe koje ne konzumiraju cjelovite žitarice

    Pošalji prijatelju na email

    Komentari