Datum objave: 05. 11. 2012.

Usvajanjem kombinacije zdravih navika poput nepušenja, umjerene konzumacije alkohola, tjelovježbe te dnevne konzumacije voća i povrća povećava se vjerojatnost za zdravije i kvalitetnije starenje, izvještava studija objavljena u CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

Uspješno starenje definirano je kao održavanje sposobnosti normalnog funkcioniranja koje uključuje dobru pokretljivost, kognitivne sposobnosti, respiratorne funkcije, mentalno zdravlje te izostanak kroničnih bolesti poput dijabetesa, karcinoma, srčanih bolesti, moždanog udara ili invaliditeta u dobi od 60 godina ili starije. Normalno starenje definirano je kao preživljavanje do kraja 16-godišnje studije, ali uz prisutnost neke od kroničnih bolesti i/ili slabijih rezultata funkcioniranja i mentalnog zdravlja.

U studiji, koju su proveli francuski i britanski istraživači, sudjelovalo je 5100 muškaraca i žena koji u periodu od 1991-1994 nisu imali karcinom, bolesti srca ili moždani udar, a koji su praćeni do 2007.- 2009. godine. Od ukupnog broja sudionika, tijekom trajanja studije umrlo je njih 549, kod njih 953 starenje je opisano kao uspješno dok je kod ostatka starenja definirano kao normalno.

Osobe u skupini uspješnog starenja bile su prosječno mlađe u odnosu na osobe iz skupine normalnog starenja, njih 81% bilo je u braku u odnosu na 78% iz skupine normalnog starenja te 71% iz skupine preminulih. Nadalje, osobe iz skupine uspješnog starenja imale su viši stupanj edukacije u odnosu na osobe iz ostale dvije skupine (32%:24%:18%).

U usporedbi sa osobama koje nisu prakticirale niti jednu od 4 zdrave navike, osobe koje su prakticirale sve 4 zdrave navike imale su znatno veće šanse za uspješno starenje.

Pošalji prijatelju na email

Komentari