Datum objave: 30. 10. 2014.

U novoj kontroliranoj studiji australskih znanstvenika ispitan je učinak savjetovanja o poboljšanju životnog stila na zdravlje trudnica s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilosti te njihove novorođenčadi.

Ispitanice koje su prošle savjetovanje o prehrani i tjelesnoj aktivnosti, u usporedbi s kontrolnom skupinom kojoj je pružena samo uobičajena njega, povećale su unos voća i povrća te smanjile unos zasićenih masti. Također, uspješno su poboljšale i svoju razinu tjelesne aktivnosti – gotovo svakodnevno su 15-20 minuta hodale intenzivnijim tempom.

Navedena poboljšanja u načinu života nisu pokazala statistički značajan utjecaj na smanjenje broja nakupljenih kilograma tijekom trudnoće, no zdrave promjene u prehrani i tjelesnoj aktivnosti su se pozitivno odrazile na ishod trudnoće.

U usporedbi s kontrolnom skupinom, porođajna masa djece ispitanica kojima je pruženo dodatno savjetovanje, bila je poželjnija i u značajno manjem broju slučajeva je prelazila 4,5 kg. Novorođenčad potonjih ispitanica pokazala je i manje respiratornih smetnji te je kraće ostajala u rodilištu.

Autori studije su zaključili da uvođenjem jednostavnih, praktičnih i dostižnih promjena u načinu života trudnice mogu poboljšati svoje zdravlje te ishod trudnoće. Napominju, naravno, da bi te promjene žene trebale uvesti što je moguće ranije, prije nego zatrudne.

Izvor: BMC Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Trudnoća i dojenje,

Komentari