Datum objave: 09. 12. 2013.

Tijekom trudnoće učinili bismo sve što je potrebno kako bi spriječili potencijalne komplikacije, zar ne? Ponukani zdravstvenim poteškoćama koje otežavaju trudnoću, znanstvenici su ispitivali koje su najčešće komplikacije s kojima se bore buduće majke i kako ih riješiti.

Provođenjem prospektivne studije na 5 628 zdravih trudnica tijekom 15 do 20-tog tjedna trudnoće, identificirani su čimbenici koji smanjuju poteškoće u trudnoći kao i oni koji povećavaju rizik od nepovoljnog ishoda trudnoće. Naime, rezultati su pokazali da žene koje unose veće količine voća te redovito primaju plaću i nakon 15-tog tjedna trudnoće imaju niži rizik od komplikacija tijekom trudnoće. Visoki indeks tjelesne mase, krvni tlak te preveliki unos droga i alkohola u prvom tromjesečju pokazali su se izrazito rizičnim za normalan tijek trudnoće. Znanstvenici naglašavaju da su najčešće komplikacije i/ili njihove posljedice u trudnoći: novorođenčad niske porođajne mase, visoki krvni tlak trudnica, anemija, infekcijske upale urinarnog trakta, preeklamsija i spontani pobačaj.

Studija je objavljena u časopisu The BMJ te naglašava kako promjenom prehrambenih i životnih navika možemo prevenirati komplikacije, a time osiguravati poželjan ishod trudnoće.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Trudnoća i dojenje,

Komentari