Živa u konzerviranoj ribi nije prevelika opasnost

Datum objave: 04. 02. 2005.

Zabrinutost oko žive, učinila je problematičnom preporuku za većom potrošnjom ribe kao izvora omega-3 masnih kiselina (eikosapentaenska i dokosakeksaenska kiselina)..

Znanstvenici s Purdue i Illinois-Indiana State Grant Program mjerili su količinu žive i masnih kiselina i utvrdili su da ostaci žive u konzerviranoj ribi (tuna, losos) ne premašuju granicu koju je odredio FDA (Američka uprava za hranu i lijekove).

Međutim, žene reproduktivne dobi koje dnevno pojedu više od 35 g tune, mogu unijeti do 153 % količine žive koja se smatra sigurnom. Znanstvenici preporučuju da se riba s višim udjelima žive adekvatno označi, te smatraju mogućim unijeti dovoljno omega-3 masnih kiselina bez da se prekorači sigurna razina unosa žive.

Pošalji prijatelju na email

Komentari