Žitarice za doručak pomažu u održavanju adekvatne tjelesne mase

Datum objave: 02. 09. 2005.

Kada se radi o održavanju adekvatne tjelesne mase, većina nutricionista se slaže da je doručak uistinu najvažniji dnevni obrok. No osim činjenice da je vrlo važno ne preskakati doručak, dvije nove studije sugeriraju da je također važno i što jesti za doručak..
U jednoj studiji reanalizirani su podaci više od 2000 tinejđerica koji su prikupljeni sa ciljem identificiranja čimbenika rizika za pretilost. Uočeno je da su djevojčice koje su redovito za doručak konzumirale žitarice imale manje problema sa tjelesnom masom u odnosu na djevojčice koje nisu redovito jele žitarice za doručak, gdje je rizik za pretilost kod potonje skupine povećan za 13 %.
U drugoj studiji je pak pokazano da konzumiranje žitarica za doručak polučuje najviše uspjeha u održavanju tjelesne mase. Naime, osobe koje su preskakale doručak imale su najviše problema sa tjelesnom masom, dok su osobe koje su konzumirale žitarice imale najmanje problema. Osobe koje su za doručak konzumirale neke druge namirnice bile su negdje u sredini.

Obje studije financirane su od strane vodećih proizvođača žitarica - General Mills i Kellogg.
Izvor: Journal of the American Dietetic Association, September 2005; online edition.

Pošalji prijatelju na email

Komentari