Mirja Zupčić

Datum objave: 04. 07. 2019.

Novo istraživanje pokazalo je kako unos prenatalnog dodatka prehrani ima smisla i prije ostvarene trudnoće.

Radi se o randomiziranom kliničkom istraživanju u kojem je sudjelovalo više od 1500 žena iz ruralnog Bangladeša. Nakon što je ženama potvrđena trudnoća, izmjeren je njihov vitaminsko - mineralni status.

Rezultati su pokazali kako je 20% žena bilo anemično, 4% žena imalo je nizak feritin, 4,7% je imalo nisku razinu transferin receptora, 2,5% je imalo deficit folata, 35,4% je imalo deficit vitamina B skupine, a 6,7% je imalo deficit vitamina A. Najveći deficit bio je nedostatak vitamina E kojega je imalo 57,7% žena te nedostatak vitamina D kojeg je imalo 64% ispitanica. Deficit cinka imalo je 13,4%, a joda 2,6% ispitanica.

Polovina ispitanica dobila je multi vitaminsko mineralni dodatak prehrani od 15 elemenata u količini od 100% preporučenog unosa, dok je druga polovina dobila samo dodatak folne kiseline i željeza. Njihov status ponovno je ispitan nakon 10. tjedna trudnoće te nakon 32. tjedna trudnoće.

Rezultati su pokazali kako je u prvoj skupini, koja je unosila multivitaminsko - mineralni dodatak prehrani, prevalencija deficita određenih vitamina i minerala bila niža nego u skupini koja je unosila samo folnu kiselinu i željezo.

Iako su žene u prvoj skupini imale pred kraj trudnoće između 15 i 38% nižu učestalost deficita vitamina i minerala poput vitamina A, B12, D i cinka, u usporedbi sa ženama iz druge skupine, nedostatak vitamina i minerala u organizmu je i dalje bio prisutan unatoč unosu dodatka prehrani. Što je status vitamina i minerala bio niži na početku trudnoće, to je deficit na kraju trudnoće bio veći što ukazuje kako bi s uzimanjem prenatalnih vitamina trebalo početi i prije ostvarivanja trudnoće radi nadoknade eventualnih nedostataka.

Izvor: The Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari