Vitaminoteka

Datum objave: 11. 01. 2023.

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, uzimanje željeza u obliku dodatka prehrani ima blagotvoran učinak na kognitivni razvoj djece i adolescenata.

Naime, tijekom intenzivnog rasta i mentalnog sazrijevanja u dječjoj dobi i tijekom razdoblja adolescencije izrazito je važno zadovoljiti ne samo energetske već i nutritivne potrebe djece i adolescenata kako bi se spriječio manjak određenih nutrijenata i razvoj određenih bolesti i poremećaja. Među tim nutrijentima svakako se nalazi i željezo, mineral za kojeg tijelo nema sposobnost stvarati rezerve, a zbog intenzivnog razvoja djecu i adolescente svrstavamo u rizične skupine za razvoj njegovog nedostatka.

Podaci o globalnom teretu bolesti 2019. godine ukazuju na opasnost od manjka željeza u djece i adolescenata dobi između 5 i 19 godina, posebno onih koji žive u nerazvijenim zemljama. Nedostatak željeza u organizmu uzrokuje značajne promjene u živčanom sustavu čime se onemogućava pravilan mentalni razvoj i mogućnost ostvarenja najvećeg potencijala djeteta ili adolescenta. Konkretno, nedostatak željeza u mozgu utječe na striatum bazalnih ganglija, komponentu mozga i živčanog sustava koja je ključna za pravilno odvijanje procesa povezanih s osjećajima, motivacijom i motoričkim funkcijama. Manjak željeza može dovesti do anemije i neuroloških poremećaja poput kognitivne dispraksije i poremećaja ponašanja. Željezo sudjeluje u brojnim biokemijskim reakcijama u metabolizmu i živčanom sustavu čovjeka zbog čega je adekvatan unos željeza od kritične važnosti za normalno funkcioniranje organizma i sprječavanje razvoja navedenih bolesti i poremećaja.

Novo pregledno istraživanje u kojem su sudjelovala djeca i adolescenti dobi između 5 i 19 godina bavilo se ispitivanjem učinka unosa željeza u obliku dodatka prehrani na razvoj inteligencije, pamćenje i postignuća u školi.

Rezultati su pokazali kako je ukupno 9 istraživanja u kojem je sudjelovalo 1196 djece i adolescenata utvrdilo da željezo u obliku dodatka prehrani ima pozitivan učinak na zdravlje. Također je utvrđeno kako primjena većih doza ima povoljnije učinke na inteligenciju i mentalni razvoj.

Dodatno, meta-analiza je potvrdila kako unos željeza u obliku dodatka prehrani blagotvorno djeluje na kognitivne sposobnosti djece i adolescenata sa dijagnosticiranom anemijom, ali i onih kojima anemija nije dijagnosticirana. Drugim riječima, od dodatnog unosa željeza u obliku dodatka prehrani imaju koristi svi. Unos željeza u obliku dodatka prehrani nije utjecao na pažnju, pamćenje i uspjeh u školi, no autori studije naglasili su kako je potrebno provesti istraživanja s duljom primjenom željeza.

Pošalji prijatelju na email

Komentari