Maja Biličić

Datum objave: 07. 08. 2017.

Previsok unos željeza može utjecati na sposobnost organizma domaćina da se zaštiti od štetnih bakterija.

U novom istraživanju znanstvenici su otkrili da razina željeza u krvi određuje do koje će mjere bakterija Salmonella štetiti zaraženoj osobi. Znanstvenici su za ovo istraživanje dvije grupe miševa zarazili bakterijom iz roda Salmonella, od kojih je jedna grupa imala normalnu, a druga previsoku razinu željeza u krvi. Obje su grupe zatim dobile željezo u obliku dodatka prehrani.

Grupa miševa s normalnom razinom željeza je nakon uzimanja dodatka prehrani pokazala znakove njegove prekomjerne razine u krvi te se kod tih miševa bakterija širila mnogo brže. Organizam miševa koji su genetički već imali povećanu razinu željeza u krvi uspješno se obranio od širenja bakterije.

Znanstvenici pretpostavljaju da nedostatak željeza u stanicama koje bakterija napada sprječava njeno širenje. Miševima s genetički visokom razinom željeza ovaj je element već raspoređen po cijelom organizmu, no kod onih s normalnom razinom pri prekomjernom unosu dolazi do ulaska željeza u makrofage, što hrani bakteriju i potiče njeno daljnje širenje.

Izvor: Frontiers in Cellular and Infection Microbiology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bakterije, željezo,

Komentari