Vitaminoteka

Datum objave: 27. 06. 2014.

Finski istraživači otkrili su da je dijagnoza i liječenje anemije vrlo važno za poboljšanje kvalitete života žena sa obilnim menstrualnim krvarenjima.

Otkriće je objavljeno u časopisu Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, a ukazuju na potrebe testiranja na anemiju te preporučavanja dodatnog unosa željeza ženama sa obilnim menstrualnim krvarenjem (menoragijom).

Prospektivnom studijom finski istraživači su utvrđivali utjecaj anemije te nedostatka željeza na kvalitetu života kod 236 žena liječenih usljed obilnog menstrualnog krvarenja. Sudionice studije su nasumično podijeljene u dvije skupine, žene iz jedne skupine podvrgnute su histerektomiji, a žene iz druge skupine liječene su hormonalnom terapijom.

Žene koje su imale razine hemoglobina niže od 120g/L okarakterizirane su kao anemične. Istraživači su svim sudionicama mjerili razine fernitina u krvi.

Rezultati su pokazali kako je na početku studije 27% žena imalo anemiju, a 60% ozbiljan nedostatak željeza s razinom fernitina ispod 15 µg/L. Među anemičnim ženama, samo njih 8% je uzimalo željezo. Nakon godinu dana uzimanja pripravaka željeza, razine hemoglobina porasle su u obje skupine. Jednogodišnja terapija željezom rezultirala je značajnim porastom energije, te smanjila depresiju i anksioznost. Za vraćanje željeza u normalnu razinu bilo je potrebno pet godina liječenja.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, Zdravlje žene, željezo,

Komentari