Vitaminoteka

Datum objave: 16. 01. 2020.

Bolest masne jetre može uzrokovati nedostatak željeza u tijelu, što pacijente dovodi do velikog umora, pokazalo je istraživanje znanstvenika sa sveučilišta Edith Cowan University.

Povezana je s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću te može dovesti do ciroze ili čak karcinoma jetre, kao i povećati rizik od srčanog udara. No, oboljelima je često vrlo teško izgubiti kilograme prehranom i tjelovježbom. Istraživači su pretpostavili kako osobe s takvim stanjem mogu biti tjelesno nesposobne za vježbanje, jer organizam ne može normalno koristiti željezo, što je vrlo slično učincima opaženim kod osoba koje boluju od pravog nedostatka željeza. 

Istraživači su mjerili kardiovaskularnu kondiciju 848 17-godišnjakinja te otkrili da one koje boluju od nealkoholne masne jetre, neovisno o njihovoj tjelesnoj masi, imaju nižu tjelesnu radnu sposobnost. Ona je u velikoj mjeri bila povezana s parametrima koji pokazuju da željezo nije bilo raspoloživo organizmu za normalan metabolizam. 

Vodeći istraživač navodi kako su rezultati studije pokazali da osobe koje boluju od nealkoholne masne jetre imaju slabiju kardiovaskularnu kondiciju, što je vjerojatno uzrokovano funkcionalnim nedostatkom željeza. Poznato je da nedostatak željeza može uzrokovati letargiju i umor, otežavajući osobama provođenje tjelovježbe. Ono što se vjerojatno događa je da bolest nealkoholne masne jetre ometa sposobnost organizma da osigura dovoljnu količinu željeza u krvi, koji potiče procese kao što su proizvodnja energije i krvnih stanica. 

Znanstvenici navode kako su rezultati korisni za usmjeravanje liječenja bolesti nealkoholne masne jetre. Ističu kako je glavni tretman u liječenju ove bolesti promjena načina života, usmjerena na smanjenje tjelesne mase, prvenstveno postignuta tjelesnom aktivnošću i promjenom prehrambenih navika. Također, postoje dokazi da mediteranska prehrana može smanjiti ozbiljnost bolesti, jer je bogata namirnicama poput voća i povrća te cjelovitih žitarica koje imaju protuupalna svojstva. 

Provedeno istraživanje pokazuje kako je možda učinkovitije prvenstveno se usredotočiti na nove načine poboljšanja dostupnosti željeza u organizmu, mijenjajući prehranu te uvodeći tjelesnu aktivnost kako bi se utjecalo na tjelesnu masu i ozbiljnost bolesti nealkoholne masne jetre.

Izvor: Clinical Gastroenterology and Hepatology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti jetre, jetra, željezo,

Komentari