University of Massachusetts Amherst School of Public Health i Health Sciences and Harvard proveli su istraživanje na 3000 žena prateći unos minerala i učestalost predmenstrualnog sindroma.
Podaci su preuzeti iz studije Nurses' Health Study II. Ispitanice su ispunile upitnik o učestalosti konzumacije hrane u 3 navrata te su praćene u periodu od 10 godina.
Rezultati studije pokazali su da žene koje imaju povećani unos non-hem željeza (20 mg/željeza/d), najviše prisutnog u namirnicama biljnog porijeka, imaju 30-40% manju učestalost predmenopauzalnog sindroma u odnosu na žene čiji unos non-hem željeza bio manji. Objašnjenje rezultata leži u tome što je željezo važno za proizvodnju serotonina, neurotransmitera u mozgu koji regulira promjene raspoloženja.
Autori ističu kako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti utvrdio utjecaj razine minerala u organizmu na učestalost PMS-a.
Rezultati su objavljeni u časopisu Journal of Epidemiology.