Željezni lonci sprječavaju anemiju

Datum objave: 20. 12. 2005.

Može li pripremanje hrane u željeznom posuđu biti jedan od načina ublažavanja anemije uzrokovane manjkom željeza?.. Poznato je da je anemija značajan problem u nerazvijenim zemljama.
Pregledni rad objavljen u časopisu Journal of Human Nutrition and Dietetics pokazuje da bi ovakva praksa mogla biti korisna za povećanje razine hemoglobina, ali autori ovog članka dodaju da su potrebna dodatna istraživanja koja bi provjerila da li bi ovakva inovativna intervencija zaista bila djelotvorna.
Pronađena su samo tri istraživanja koja su proučavala promjene hemoglobina u krvi ovisno o upotrebi posuđa od željeza i rezultati su za osobe s manjkom željeza bili povoljni. Čimbenici za koje je utvrđeno da utječu na krajnji rezultat tj. razinu hemoglobina u krvi su učestalost upotrebe željeznog posuđa, veličina posude, ispitanikova dob te prisutnost infekcija, npr. malarije.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: željezo,

Komentari