Maja Biličić

Datum objave: 01. 03. 2018.

Nova studija pokazala je da su žene koje su konzumirale posebnu mješavinu minerala i hranjivih tvari nakon mjesec dana trčale mnogo brže. Poboljšali su im se i rezultati u vožnji sobnog bicikla te na klupi za step aerobik.

Istraživanje je uključivalo 28 žena dobi 18 do 30 godina od kojih je polovica uzimala dodatak prehrani sačinjen od željeza, cinka, bakra, karnitina i fosfatidilserina. Druga je polovica ispitanica uzimala placebo. Sve ispitanice bavile su se aerobnom tjelovježbom 6 mjeseci najmanje 2 do 3 sata tjedno.

Uočeno je da su u grupi s dodatkom prehrani žene nakon mjesec dana 5 kilometara istrčale minutu brže nego prije početka uzimanja dodatka prehrani.

Također, vožnjom sobnog bicikla prešle su 10 km, dok je prethodni rezultat bio 9,6 km, a kod step aerobika broj se koraka povećao. Poboljšanje u svim navedenim rezultatima nije uočeno kod kontrolne grupe koja je uzimala placebo.

U ponovljenom istraživanju sudjelovalo je 36 žena, a dodatak prehrani, ovaj put u obliku kapsule, sadržavao je manju količinu jedne od hranjivih tvari. Rezultati su ponovno ukazali na poboljšanje u brzini trčanja u prosjeku od 41 sekunde.

Znanstvenici su se na spomenute minerale i hranjive tvari usredotočili upravo zato što igraju vrlo bitnu ulogu u radu stanica pri tjelovježbi, a njihov se nedostatak vrlo često javlja kod mladih žena.

Izvor: Journal of the International Society of Sports Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari