Datum objave: 22. 08. 2010.

Prehrana koja obiluje zelenim lisnatim povrćem može znatno smanjiti izglede za obolijevanje od dijabetesa, objavio je British Medical Journal (BMJ).

Analizom podataka prikupljenih za potrebe 6 ranijih studija o unosu voća i povrća je utvrđeno kako samo namirnice poput špinata, brokule, cvjetače, kelja ili kupusa imaju izražen zaštitni učinak, kažu istraživači s Leicester University.

Rezultati za 220000 ispitanika sugeriraju kako je redovita konzumacija ovakvog povrća (oko 100 grama dnevno) povezana s prosječno 14% manjim rizikom za razvoj dijabetesa tipa 2.

Znanstvenici vjeruju da je uzrok tome visoka razina antioksidansa poput vitamina C, ali i elemenata poput magnezija.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari