Datum objave: 13. 11. 2012.

Žene koje konzumiraju zeleni čaj mogu smanjiti rizik za razvoj nekih oblika karcinoma probavnog sustava, posebice karcinoma želuca, jednjaka i kolorektuma, piše u studiji objavljenoj u online izdanju American Journal of Clinical Nutrition.

Kako bi utvrdili utjecaj zelenog čaja na rizik od karcinoma, istraživači su analizirali podatke otprilike 75000 kineskinja srednje dobi. Sudionice studije na početku su ispitivane o navikama pijenja čaja, vrsti i količini. Većina žena izjasnila se o unosu prvenstveno zelenog čaja.

Istraživači su utvrdili kako je redovita konzumacija čaja, definirana kao konzumacija barem tri šalice tjedno kroz period od barem šest mjeseci, povezana sa 17%-tnim smanjenjem rizika svih vrsta karcinoma probavnog sustava. Veći unos čaja rezultirao je daljnjim smanjenjem rizika. Primjerice, žene koje su konzumirale tri šalice dnevno imale su za 21% manji rizik od spomenutih karcinoma. Žene koje su redovito pile čaj preko 20 godina isti rizik imale su manji za 27%.

Pri tome je zeleni čaj imao najveći utjecaj na prevenciju karcinoma želuca i jednjaka.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj,

Komentari