Datum objave: 17. 01. 2011.

U studiji objavljenoj u časopisu Phytomedicine, znanstvenici su pronašli dokaze prema kojima komponente zelenog čaja mogu zaštititi moždane stanice od oštećenja. Ova otkrića sugeriraju da bi konzumacija zelenog čaja mogla spriječiti razvoj staračke demencije te Alzheimer-ove bolesti.

Studija je provedena na Sveučilištu Newcastle, a cilj joj je bio utvrditi posjeduje li čaj, odnosno njegove aktivne komponente, polifenoli, zaštitna svojstva i nakon što dospiju u probavni sustav. Naime, dosada nije bilo poznato mijenjaju li kemijske reakcije, koje se zbivaju tijekom probave, djelotvornost polifenola na usporavanje rasta karcinoma te spriječavanje slabljenja moždanih funkcija. Ova studija je pokazala da ne mijenjaju, odnosno, da polifenoli i nakon procesa probave zadržavaju svoja zaštitna svojstva.

Pozitivnu vezu između unosa čaja te rizika od Alzheimer-ove bolesti potvrdile su i prije provođene studije. Primjerice, studija iz 2005., objavljena u Journal of Neuroscience, pokazala je da EGCG, komponenta zelenoga čaja, djeluje kao protein blokator spriječavajući kemijske reakcije koje najčešće vode do oštećenja živaca i gubitka pamćenja koji se povezuju s Alzheimer-ovom bolešću.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj,

Komentari