Datum objave: 05. 02. 2014.

Časopis Clinical Pharmacology & Therapeutics objavio je istraživanje o utjecaju zelenog čaja na lijek nadolol (Corgard), korišten za regulaciju krvnog tlaka.

Studija je rađena na manjem uzorku, 10 ispitanika, koji su nakon 3 šalice zelenog čaja ili vode uzimali dozu od 30 mg nadolola tijekom 14 dana. Analizom uzoraka krvi ispitanika, znanstvenici su utvrdili 76 % manju razina lijeka u krvi u osoba koje su pile zeleni čaj u odnosu na osobe koje su pile vodu. Zbog toga autori studije preporučaju izbjegavanje konzumacije zelenog čaja uz nadolol ili konzultacije s liječnikom.

Valja istaknuti kako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se ustanovio točan mehanizam djelovanja zelenog čaja na učinkovitost lijeka, kao i studija s većim brojem ispitanika i vrsta lijekova za sniženje krvnog tlaka. Time bi mogli jednoznačno tvrditi kako zeleni čaj nije pogodno unositi u kombinaciji s terapijom za sniženje krvnog tlaka. Također, valjalo bi ispitati da li je jednaki učinak vidljiv pri konzumaciji crnog čaja.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj,

Komentari