Datum objave: 24. 04. 2014.

Veliki broj studija koje su ispitivale utjecaj zelenog čaja na organizam uočile su brojne povoljne učinke poput smanjenja rizika od karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2. Međutim, studija objavljena u časopisu Psychopharmacology je prva koja je ispitivala djelovanje zelenog čaja na radno pamćenje koje nam pomaže pri svakodnevnom usvajanju i zadržavanju informacija.

Istraživanje je rađeno na 12 zdravih volontera prosječne dobi 24 godine. Jedan dio volontera je unosio mliječni proizvod s 27,5 g ekstrakta zelenog čaja svakodnevno, u razdoblju od tjedan dana, dok su drugi dobivali isti mliječni napitak bez ekstrakta. Nakon konzumacije napitka ispitanici su morali riješiti različite zadatke povezane uz sposobnost pamćenja. Tijekom tih zadataka mjerena je aktivnost mozga putem magnetne rezonancije (MRI). Osobe koje su unosile mliječni napitak s ekstraktom zelenog čaja imale su snažniju moždanu aktivnost te poboljšanu izvedbu zadataka u odnosu na one koji nisu unijeli ekstrakt zelenog čaja.

Valja naglasiti kako se u sklopu mliječnog napitka nalazio i kofein koji je mogao potencijalno ubrzati rad moždanih stanica te pojačati učinak zelenog čaja.

Pošalji prijatelju na email

Komentari