Datum objave: 14. 06. 2011.

Prema studiji provedenoj na Sveučilištu Oregon, konzumacija zelenog čaja može ojačati imunitet i njegovu borbu protiv infekcija i autoimunosti.

Istraživači su utvrdili da EGCG, epigalokatehin galat, sadržan u zelenom čaju, in vitro inhibira DNA metiltransferazu čime potiče proizvodnju Foxp3. Fopx3 je faktor transkripcije koji kontrolira razvoj funkcije regulatornih T stanica (Treg), što je važno za održavanje normalnog imuniteta te supresiju autoimuniteta.

Istraživači su proveli i in vivo pokuse kojima su također dokazali da EGCG ima sposobnost povećavanja razina Foxp3 i Treg te smanjenja razine DNA metiltransferaze.

Istraživači smatraju da suplementacija zelenim čajem, ili njegovom aktivnom komponentom – EGCGom, može pomoći u održavanju normalnog imuniteta bez izlaganja organizma visokoj toksičnosti koja bi bila neminovna pri uporabi farmakoloških agenasa poput 5-aza-2'-deoksicitidine.

Izvor: Immunology Letter

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj, imunitet,

Komentari