Datum objave: 09. 06. 2015.

Mnoga istraživanja na kulturama tumorskih stanica i životinjama pokazala su da određene tvari iz zelenog čaja – poznate kao katehini, imaju antikancerogeno djelovanje. Stoga je u novoj kliničkoj studiji ispitan potencijal katehina iz zelenog čaja u prevenciji karcinoma prostate, drugog najčešćeg karcinoma u muškaraca.

U studiji je sudjelovalo 97 muškaraca s prostatičnom intraepitelnom neoplazijom visokog stupnja (HGPIN) ili atipičnom proliferacijom malih acinusa (ASAP), koje se smatraju prethodnicama nastanka karcinoma prostate. Ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupine – jedna je svakodnevno uzimala kapsule s ekstraktom zelenog čaja iz kojeg je bio uklonjen kofein, a druga je uzimala placebo. Kapsule s ekstraktom zelenog čaja ispitanici su uzimali dva puta dnevno, a bile su standardizirane na način da je svaka sadržavala 200 mg epigalokatehin-galata, najzastupljenijeg katehina iz zelenog čaja.

Nakon jedne godine trajanja studije, rezultati su pokazali da uzimanje pripravaka zelenog čaja nije bilo povezano sa smanjenom pojavnosti karcinoma prostate. Međutim, kada su se promotrili samo ispitanici s HGPIN-om, kod skupine koja je uzimala zeleni čaj primijećeno je smanjenje udružene stope pojave ASAP-a i karcinoma.

Dodatno, svi ispitanici interventne skupine pokazali su značajno smanjenje razine PSA – antigena specifičnog za prostatu, koji je jedan od pokazatelja povećanog rizika od ove česte maligne bolesti.

Izvor: Cancer Prevention Research

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani,

Komentari