Datum objave: 18. 08. 2010.

Svakodnevna konzumacija zelenog čaja odnosno njegovih ekstrakata može smanjiti razinu amiloid-alfa, proteina povezanog s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, ukazuje nova američka studija.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Oklahomi obuhvatilo je 35 pretilih pojedinaca prosječne dobi 42 godine. Nakon 8 tjedana svakodnevnog unosa oko 450 mg EGCG (epigalokatehin-galata – bioaktivnog polifenola zaslužnog za antioksidativne, protuupalne i ostale pozitivne učinke zelenog čaja), bilo putem čaja (4 šalice dnevno) bilo putem kapsula s ekstraktom (2 kapsule dnevno) primijećeno je sniženje razine alfa-amiloida za 14-25%!

Učinak je dokazan upravo na pretiloj populaciji s metaboličkim sindromom (hipertenzija, centralna pretilost, poremećena tolerancija glukoze), koja je u najvećem riziku od kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari