Antonia Vlašić

Datum objave: 14. 02. 2022.

Novo istraživanje pokazalo je kako ,,zelena“ mediteranska prehrana, koja uključuje visoki unos polifenola te smanjen unos crvenog i prerađenog mesa, može usporiti razvoj atrofije mozga koja nastaje kao posljedica starenja.

U novoj studiji sudjelovala su 284 ispitanika (88% muškaraca) u dobi između 31 i 82 godine koji su nasumično bili podijeljeni u tri skupine. Prva skupina provodila je prehranu po zdravim prehrambenim smjernicama, druga skupina mediteransku prehranu i treća skupina ,,zelenu“ mediteransku prehranu. Ispitanici iz druge skupine trebali su konzumirati orahe koji sadrže visoke količine polifenola, dok su ispitanici iz treće skupine konzumirali zelene namirnice bogate polifenolima – 3 do 4 čaše zelenog čaja na dan i zeleni smoothie od vodene leće, kao zamjena za večeru. Također, treća skupina je minimalno konzumirala crveno i prerađeno meso. Uz to, svi ispitanici dobili su besplatnu članarinu u teretani te su sudjelovali u programima vježbanja koji su uključivali aerobne vježbe. Kao metoda za mjerenje koristila se magnetska rezonanca (MRI), na početku i kraju istraživanja.

Znanstvenici su primijetili slabljenje atrofije mozga tijekom 18 mjeseci kod ispitanika koji su se pridržavali obiju mediteranskih prehrana, a posebice kod ispitanika koji su provodili ,,zelenu“ mediteransku prehranu i imali preko 50 godina. Također, došlo je i do poboljšanja osjetljivosti na inzulin neovisno o slabljenju atrofije mozga.

Autori objašnjavaju kako se povezanost ,,zelene“ mediteranske prehrane i neurodegenerativnih bolesti uzrokovanih starenjem može objasniti prisustvom polifenola u hrani biljnog podrijetla koji imaju antioksidativno i protuupalno djelovanje. Polifenoli mogu prijeći krvno-moždanu barijeru te smanjiti upalna stanja u mozgu, potaknuti proliferaciju stanica i neurogenezu u hipokampusu. Smatraju kako se pridržavanjem ,,zelene“ mediteranske prehrane može usporiti razvoj neurodegenerativnih bolesti kod starijih osoba.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari