Znanstvena analiza nutrijenata mladog povrća pokazala je kako ono sadrži više vitamina i fitokemikalija u usporedbi s „odraslim“ povrćem.
Mikro povrće odnosno klice su zadnjih nekoliko godina postale kulinarski trend u svijetu, a radi se o povrću poput špinata, salate i crvenog kupusa koje naraste između 2 i 7 cm, a ubrano je unutar 14 dana od trenutka klijanja.
Prva studija o mikro povrću otkrila je viši sadržaj blagotvornih tvari u klicama u usporedbi sa zrelim povrćem. Klice crvenog kupusa imale su najviši sadržaj vitamina C dok su klice zelenog daikona imale najviši sadržaj vitamina E. Zanimljivo je i da je ispitan i nutritivni sastav klica kukuruza kokičara za koje se pokazalo da iako imaju niži sadržaj karotenoida i vitamina, od klica ostalih vrsta povrća, i dalje je taj sadržaj visok kada se uspoređuje sa zrelim biljkama.
Izvor: Journal of Agricultural and Food Chemistry