Datum objave: 21. 08. 2010.

Osobe s metaboličkim sindromom imaju veće izglede za nestanak faktora rizika za bolesti srca, moždani udar i dijabetes tipa 2 ako se pridržavaju zdravog režima prehrane.

Istraživači s University Collegea u Londonu napominju kako je ključna činjenica da presudnu ulogu ima ukupan način prehrane, a ne samo pojedine komponente prehrane.

Metabolički sindrom se odnosi na prisutnost barem 3 od faktora rizika kao što su pretjerana prisutnost masnog tkiva oko abdomena, povišena koncentracija triglicerida u krvi, smanjena koncentracija tzv. dobrog kolesterola (HDL) u krvi, povišeni krvni tlak i povišena prisutnost šećera u krvi.

Osobe s metaboličkim sindromom imaju dvostruko veće izglede za razvoj bolesti srca te 5 puta veće izglede za dijabetes tipa 2.

U novoj studiji je utvrđeno kako prehrana sastavljena od proizvoda od integralnog zrna, velikih količina voća i povrća, soje i bijelog mesa (umjesto crvenog mesa) kod oba spola tijekom promatranih 5 godina dovodi do značajnog smanjenja rizika obolijevanja od ovih kroničnih bolesti.

Ispitanici koji su se najviše pridržavali ovakvih prehrambenih preporuka su imali 2-3 puta veće izglede za nestanak simptoma povezanih s metaboličkim sindromom, objavio je časopis Diabetes Care.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: metabolički sindrom,

Komentari