Josip Rešetar

Datum objave: 12. 06. 2018.

Žene starije životne dobi koje unose veće količine povrća, posebice kupusnjača, bilježe manja zadebljanja vratnih krvnih žila, zaključak je istraživanja objavljenog u časopisu Journal of the American Heart Association.

Istraživanje je obuhvatilo 954 ispitanice starije od 70 godina koje su ispunjavale upitnik učestalosti konzumacije različitih vrsta povrća. Povrće je unutar upitnika podijeljeno na različite porodice poput kupusnjača i leguminoza te na ostale skupine poput zelenog lisnatog povrća, žutog, narančastog i crvenog povrća. Debljina i plak na vratnim krvnim žilama mjereni su putem sonograma.

Rezultati su pokazali da su ispitanice s visokim unosom povrća iz skupine kupusnjača (brokula, cvjetača, prokulice, kupus) imale za 0,05 mm manju debljinu stijenke vratnih krvnih žila u odnosu na one s niskim unosom povrća.

Budući da je smanjenje deljine stijenke za 0,1 mm povezano s 10 do 18 % nižim rizikom od moždanog ili srčanog udara, rezultati se smatraju statistički značajnim.

Iako je studija opažajnog karaktera i zahtjeva dodatne potvrde, već sada može odaslati snažnu poruku o važnosti konzumacije povrća iz skupine kupusnjača u svrhu očuvanja zdravlja srca i krvožilja.

Pošalji prijatelju na email

Komentari