Datum objave: 03. 10. 2013.

Finske studije istraživale su utjecaj prehrambenih navika na zdravlje. Prva studija temeljila se na podacima o učestalosti konzumacije hrane i dnevnicima prehrane 2000 muškaraca srednjih godina. Ispitanici su praćeni tijekom 13 godina. Druga intervencijska studija obuhvaćala je 140 ispitanika te je rađena u sklopu Diabetes Prevention Study proučavajući životne navike.

Rezultati studija ukazali su da se unosom „zdrave“prehrane koja uključuje voće, povrće, žitarice, perad te niskomasni sir smanjuju simptomi i rizik od depresije. Nadalje, folna kiselina (B9) smanjuje simptome depresije, a prisutna je u šumskom voću, žitaricama, mesu i jetri. Također, autori studije su istaknuli kako gubitkom tjelesne mase dolazi do smanjenja rizika od depresije. Povećanim unosom kobasica, suhomesnatih proizvoda, proizvoda bogatih jednostavnim šećerima, gaziranih pića dolazi pak do pojave simptoma depresije.

Rezultati su objavljeni u časopisu Psychotherapy and Psychosomatics.

Pošalji prijatelju na email

Komentari