Datum objave: 30. 03. 2010.

Analiza rezultata 18 ranije provedenih istraživanja sugerira kako češća konzumacija povrća i proizvoda od integralnog zrna uz smanjenu konzumaciju alkohola može reducirati rizik obolijevanja od raka dojke.

Sjevernoirski znanstvenici s Queen's University u Belfastu dodaju kako prema dostupnim podacima prosječni cjeloživotni rizik obolijevanja od raka dojke za žene iznosi jedan naprema osam.

Novi nalazi se temelje na podacima prikupljenima od 400000 žena, a rezultate je objavio American Journal of Clinical Nutrition.

Pokazalo se kako ispitanice koje najčešće konzumiraju voće, povrće i proizvode od integralnog zrna imaju u prosjeku 11% manji rizik obolijevanja od ovog oblika raka.

Također, utvrđeno je kako žene koje su najčešće pile alkoholna pića imaju u prosjeku 21% veće izglede za rak dojke.

Znanstvenici dodaju kako tek treba otkriti na koji način prehrana utječe na izglede za pojavu raka dojke, dok je negativan utjecaj konzumacije alkohola moguće objasniti posljedičnim povišenjem koncentracije hormona estrogena.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari