Datum objave: 03. 01. 2011.

Prema studiji koja je uspoređivala prehrambene navike 2500 starijih Amerikanaca, osobe čiju prehranu je karakterizirao visok unos masti, imaju za 40% veći rizik od smrti narednih deset godina u odnosu na osobe koje radije biraju zdravije namirnice.

Znanstvenici su zdravom prehranom definirali prehranu koja je sadržavala niskomasne mliječne proizvode, voće, cjelovite žitarice, perad, ribu i povrće. Također ju je karakterizirao niži unos mesa, pržene hrane, slatkiša, visokokaloričnih napitaka i dodanih masti.

S obzirom na prehrambene sklonosti sudionika studije koji su bili dobi između 70 i 79 godina, hrana je podijeljena u 6 prehrambenih kategorija: „zdrava hrana“, „visoko masni mliječni proizvodi“, „meso, pržena hrana i alkohol“, „žitarice za doručak“, „prerađene žitarice“ te „slatkiši i deserti“.

Tako je primjerice kategoriju „visoko masni mliječni proizvodi“ karakterizirao visok unos namirnica poput sladoleda, sira, punomasnog mlijeka i jogurta te niži unos piletine, mliječnih proizvoda sa niskim udjelom mliječne masti, riže te tjestenine.

Osobe čije su prehrambene navike definirane kategorijom „slatkiši i deserti“ imale su 37% veći rizik od smrti, a kod osobe čije su navike definirane kategorijom „meso, pržena hrana i alkohol“ taj rizik je bio veći za 21 % u odnosu na osobe koje su se hranile zdravo.

Izvor: Journal of the American Dietetic Association

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: istraživanja,

Komentari