Magdalena Klepo

Datum objave: 07. 06. 2024.

Nealkoholna bolest masne jetre (engl. Non-alcoholic Fatty Liver Disease, NAFLD), poznata kao masna jetra, predstavlja jedno od najčešćih kroničnih stanja jetre diljem svijeta, s prevalencijom između 15 % i 30 %.

Kod zdrave jetre između 3 % do 5 % njezine mase čine masti. Međutim, kada udio masti prijeđe 5 % dolazi do razvoja masne jetre. Različiti čimbenici doprinose razvoju spomenutog stanja, uključujući pretilost, hiperlipidemiju, šećernu bolest, hipertenziju te endokrine poremećaje.

Danas još uvijek ne postoje specifični lijekovi za NAFLD. Stoga primarni pristup liječenju uključuje identifikaciju temeljne etiologije NAFLD-a i pružanje ciljnih tretmana, kao što su specifični lijekovi za snižavanje lipida, lijekovi kod šećerne bolesti te vitamin E, koji su pokazali učinkovitost u poboljšanju funkcije jetre. Prehrambene modifikacije su također ključne u liječenju NAFLD-a. Studije pokazuju da mediteranska prehrana, temeljena na namirnicama biljnog porijekla, maslinovom ulju, orašastim plodovima, voću i povrću te ribi može smanjiti sadržaj masti u jetri, upalu te rizik od šećerne bolesti i kardiovaskularnih bolesti. Nadalje, određene prehrambene navike, kao što je učestala konzumacija grickalica, zaslađenih napitaka, prerađenih mesnih proizvoda, zasićenih masti te hrane bogate šećerima (posebno fruktozom) može pogoršati NAFLD, zbog čega bi se njihov unos trebao svesti na minimum.

Osim prehrane, crijevna mikrobiota ima ključnu ulogu u razvoju NAFLD-a. Dosadašnja istraživanja ukazuju na povezanost zdravlja crijeva i jetre, ističući važnost očuvanja zdrave crijevne mikrobiote u svrhu sprječavanja razvoja NAFLD-a. Primijećeno je da unos određenih probiotika, poput Bacillus coagulansa (poznatog i kao Lactobacillus sporogenes) može imati pozitivan utjecaj na metaboličku funkciju jetre te smanjiti rizik od NAFLD-a. Cilj nedavno provedene, randomizirane, dvostruko slijepe, placebom kontrolirane studije bio je istražiti utjecaj B. coaugulansa TCI711, izoliranog iz komine jabuke na poboljšanje NAFLD-a.

U studiju je uključeno ukupno 57 sudionika s NAFLD-om, nasumično raspoređenih u dvije skupine. Intervencijska skupina (n=29) primala je dodatak B. coagulansa TCI711 u obliku dodatka prehrani (1,66 x 109 CFU/g), dok je kontrolna skupina primala placebo, tijekom osam tjedana. Stanje masne jetre kod sudionika procijenjeno je pomoću FibroScan uređaja za fibrozu jetre te su prikupljeni uzorci stolice kako bi se istražile promjene u sastavu crijevne mikrobiote.

Uočeno je da je dodatak B. coagulansa TCI711 utjecao na smanjenje sadržaja masti u jetri za 5,2 %. Nadalje, smanjenje od 8,7 % bilo je izraženije kod sudionika s indeksom tjelesne mase (ITM) manjim od 30 kg/m2. Dodatak B. coagulansa TCI711 povećao je broj korisnih bakterija u crijevima, uključujući Bifidobacterium, Eubacterium, Ruminococcaceae i Sellimonas, u odnosu na početne razine.

Istraživači smatraju da Bifidobacterium, proizvodnjom kratkolančanih masnih kiselina, poput propionske i maslačne masne kiseline, može spriječiti upalu jetre, smanjiti nakupljanje masti te posljedično ublažiti NAFLD. Eubacterium na sličan način regulira upalu jetre, dok je Sellimonas važan mikroorganizam za metaboličku ravnotežu crijeva zbog svoje sposobnosti iskorištavanja glukoze.

Zaključno, B. coaugulans TCI711 može poboljšati NAFLD regulacijom sastava crijevne mikrobiote. Prema rezultatima studije, održavanje zdravlja crijevne mikrobiote pruža novi terapijski pristup u liječenju NAFLD-a.

Izvor: Current Developments in Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari