Datum objave: 11. 01. 2010.

Sudeći prema najnovijim saznanjima znanstvenika s Harvarda, oboljeli od karcinoma prostate ne trebaju više panično zazirati od konzumacije crvenog mesa i mesnih prerađevina.

Istraživanje provedeno na više od 1300 muškaraca pokazalo je kako su dvostruko manji rizik progresije i povratka karcinoma imali oni koji su konzumirali crveno meso, ribu i odmašćenu piletinu od onih koji su konzumirali više jaja i masne piletine (s kožom).

Crveno meso koje je do nedavno bilo smatrano glavnim krivcem za razvoj karcinoma, dokazani je krivac za 20% povećani rizik od karcinoma pluća i debelog crijeva, ali ne i za karcinom prostate.

Kod karcinoma prostate otkriveni su novi krivci. Prvi, zvan kolin, čija je koncentracija u plazmi (krvi) direktno povezana s konzumacijom jaja (raste proporcionalno unosu). Drugi zlikovac koji potječe iz kuhane masne piletine je skupina heterocikličkih amina povezanih s napredovanjem karcinoma kod već oboljelih pojedinaca.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition, January 2010

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, muškarci,

Komentari