Ela Lučić

Datum objave: 18. 11. 2020.

Riba i plodovi mora glavni su izvori važnih nutrijenata kao što su esencijalne masne kiseline, proteini, vitamini i minerali.

Također, sadrže polinezasićene masne kiseline, uglavnom eikozapentaensku (EPA, engl. Eicosapentaenoic acid) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA, engl. Docosahexaenoic acid), koje pružaju zdravstvene blagodati poput smanjenja rizika od pretilosti, kardiovaskularnih bolesti i kognitivnog pada povezanog s dobi. Konzumacija plave ribe (sardina, inćuni, skuša, tuna) povezana je s mnogim od navedenih zdravstvenih blagodati.

Znanstvenici zajedno sa svjetskim zdravstvenim savjetodavnim organizacijama preporučuju općoj odrasloj populaciji konzumaciju barem jedne porcije plave ribe tjedno. Međutim, dok se u većini zemalja opskrba ribom povećava, istraživanja su pokazala kako Europljani konzumiraju samo polovicu preporučene količine.

Cilj ovog rada bio je usporediti nutritivni sastav lokalno ulovljenih inćuna i uvezenih smrznutih fileta uzgajanog vijetnamskog soma kako bi se uočili potencijalni učinci ove prehrambene zamjene. U ovom istraživanju raspravljalo se o važnosti pridržavanja lokalne, uravnotežene i održive prehrane tijekom djetinjstva, a navedene dvije vrste ribe obično se nalaze u obrocima koji se poslužuju u školskim menzama.

Znanstvenici su odredili sadržaj masnih kiselina i proteina, koncentraciju amonijaka i pH vrijednost u tri skupine uzoraka ribe: 24 svježa europska inćuna koja su ulovili i dobavili profesionalni ribari u Jadranskom moru, 24 smrznute europske srdele koje su ulovili i dobavili profesionalni ribari u Jadranskom moru i 8 smrznutih fileta uzgajanog vijetnamskog soma kupljenih u supermarketu.

Analizom je utvrđen značajno veći sadržaj masnih kiselina i proteina u sardini u usporedbi s vijetnamskim somom.

Sardina je sadržavala pet puta više lipida, uglavnom omega-3 i omega-6 polinezasićenih masnih kiselina. Vrijednost pH, zajedno s koncentracijom amonijaka, pouzdan je pokazatelj svježine ribe. Gotovo neutralna pH vrijednost zabilježena u uzorcima fileta inćuna pokazatelj je visoke hranjive vrijednosti. Suprotno tome, pH vrijednost izmjerena u filetima vijetnamskog soma, u kombinaciji s nižim udjelom proteina, odražavala je gubitak svježine.

Ti su podaci u skladu s rezultatima prethodno provedenih studija u kojima je dokumentirano kako pH vrijednost postupno raste tijekom enzimske razgradnje proteina. Koncentracija amonijaka koja odražava razgradnju dušičnih spojeva bila je veća u filetima inćuna, što ukazuje na to da se svježa riba treba konzumirati u roku od 2 do 3 dana.

Zaključno, analizama provedenim u ovoj studiji utvrđeno je kako lokalno ulovljeni inćun ima veću hranjivu vrijednost od vijetnamskog soma kupljenog u supermarketu. Ova otkrića ističu visoku hranjivu vrijednost i dobrobiti posluživanja lokalno ulovljene plave ribe u školskim obrocima, što ima snažnu ulogu u usvajanju pravilnih prehrambenih navika. Znanstvenici napominju kako je potrebno provesti daljnje inicijative za poticanje konzumacije ribe tijekom ranog djetinjstva u svrhu promicanja održivog sustava prehrane.

Izvor: MDPI

Pošalji prijatelju na email

Komentari