Ela Lučić

Datum objave: 23. 03. 2022.

Vitamin D povezan je sa zdravljem mišićno - koštanog sustava kao endokrini regulator razine kalcija u homeostazi kostiju. Sve veći broj dokaza ukazuje na to kako su snaga i funkcija mišića pozitivno povezane sa statusom vitamina D te se mogu poboljšati uzimanjem vitamina D u obliku dodatka prehrani.

Trenutno je dostupan ograničen broj studija u kojima su znanstvenici istraživali učinke uzimanja vitamina D u obliku dodatka prehrani na koncentraciju 25(OH) vitamina D u krvi te snagu mišića i ravnotežu. Osim poznatog utjecaja na zdravlje kostiju, nedostatak vitamina D u djece povezan je s narušenim radom imunosnog sustava, krutošću arterija i većim rizikom od dugoročnih posljedica za zdravlje, uključujući slabost i bol mišića. Veći unos vitamina D povezan je sa smanjenim rizikom od infekcije, dijabetesa tipa 1 i pogoršanja astme u djece koja pate od nedostatka ovog važnog vitamina. Tijekom proteklog desetljeća, uloga vitamina D kao urođenog i adaptivnog imunomodulatora postala je jasnija. Naime, pokazalo se kako su niske koncentracije 25(OH) vitamina D u krvi bile povezane s infekcijama gornjih dišnih puteva i alergijskom astmom.

U nedavno provedenom istraživanju, znanstvenici su ispitivali koncentracije 25(OH) vitamina D i status vitamina D kod 47 zdrave školske djece u dobi od 4 do 11 godina. Također, nastojali su istražiti povezanost između koncentracije 25(OH) vitamina D u krvi i statusa vitamina D s njegovim unosom, upotrebom dodataka prehrani, znanjem i percepcijama roditelja o vitaminu D, mišićnom i senzomotoričkom izvedbom, te koštanom pregradnjom i koncentracijom markera upale.

Rezultati su pokazali kako je u čak 55,3% djece zabilježen nedostatak vitamina D tijekom zimskih mjeseci. Također, uočeno je kako niske koncentracije 25(OH) vitamina D u krvi mogu negativno utjecati na snagu mišića u djece.

Djeca s adekvatnim statusom vitamina D unosila su više vitamina D hranom, uzimala vitamin D u obliku dodatka prehrani te provodila više vremena na otvorenom tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

Stručnjaci smatraju kako je potrebno razmotriti uzimanje vitamina D u obliku dodatka prehrani, povećati konzumaciju hrane bogate vitaminom D i promicati aktivnosti na otvorenom kako bi se smanjio rizik od nedostatka ovog vrijednog „sunčanog“ vitamina u djece.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitamin D, Zdravlje djece,

Komentari