Josip Rešetar

Datum objave: 20. 03. 2018.

Žene koje su trudne ili planiraju trudnoću ne bi trebale biti na prehrani sa smanjenim udjelom ugljikohidrata jer one povećavaju rizik od deformacija kod novorođenčadi, zaključak je istraživanja objavljenog u časopisu Birth Defects Research.

Poznato je da prehrana majke prije i tijekom trudnoće ima važan utjecaj na razvoj samog fetusa. Razvoj neuralne cijevi fetusa događa se u prvim tjednima trudnoće kada trudnice najčešće nisu svjesne da su trudne. Ukoliko prehrana trudnice ne zadovoljava potrebe za pravilnim razvojem neuralne cijevi kod fetusa može doći do ozbiljnih malformacija kao što su spina bifida ili pak anencefalija.

U aktualnom istraživanju znanstvenici su promatrali kako trudnička prehrana sa smanjenim udjelom ugljikohidrata utječe na rizik od malformacija kod fetusa. Rezultati su pokazali da takvi obrasci prehrane mogu povećati rizik od malformacija za čak 30 %.

Pretpostavlja se da trudnice koje izbjegavaju ugljikohidrate paralelno unose manje folne kiseline, koja je jedan od ključnih vitamina za pravilan razvoj neuralne cijevi.

Važeće preporuke stoga ističu važnost svakodnevnog unosa folne kiseline u količini od 400 µg bilo putem dodataka prehrani ili putem obogaćene hrane kod svih žena reproduktivne dobi.

Pošalji prijatelju na email

Komentari