Datum objave: 07. 11. 2006.

Zašto tako uživamo u jelu? Tajna je možda u glavi, a ne u želucu. Testiranjem štakora američki znanstvenici otkrili su da hormon apetita djeluje na receptore za ugodu u mozgu., a ti će m rezultati možda pomoći da proizvedu bolje lijekove za držanje dijete.

"Na miševima i štakorima taj hormon izaziva istu aktivnost istih neurona kao i ukusna hrana, seks i mnoge droge. To su neuroni koji izazivaju ugodu i očekivanje nagrade", napisali su znanstvenici u najnovijem broju časopisa Journal of Clinical Investigation.

"Ti neuroni proizvode dopamin", kaže se u studiji koju je vodio dr. Tamas Horvath s medicinskoga fakulteta sveučilišta Yale.

Istraživači su otkrili da taj hormon, koji je otkriven tek prije desetak godina, djeluje na receptore hormona rasta.

Kad je hormon apetita ubrizgan u te dijelove mozga štakora, životinje su počele jesti kako da su cijelu noć bile gladne, navodi se u studiji.

Hormon apetita proizvodi se u crijevima, a potiče mozak na na jedenje.

U jedenje i apetit uključeno je nekoliko hormona, a studije su već pokazale da se djelovanjem na njih može utjecati na debljanje štakora i miševa. No pokazalo se da je puno teže utjecati na ljude.

Horvath sada kaže da će možda biti moguće osmisliti lijek koji će utjecati na rad receptora i pomoći ljudima s poremećajem u hranjenju.

[url="http://www.gastro.hr"]Gastro.hr [/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: apetit,

Komentari